Eficienta unei surse si certificarea 80+

Adaugat in: 07 Sep, 2016

Certificarea 80 Plus a aparut din nevoia de a recunoaste producatorilor de surse calitatea si eficienta produselor lor, dar si de a ajuta cumparatorul in alegerea sa de achizitie. Certificarea a fost conceputa in anul 2004 de catre Ecos Consulting. O sursa de alimentare certificata 80 Plus are o eficienta energetica de minim 80%, testata la o incarcare de 20%, 50% si 100%, cu un PFC (Power Factor Correction) de minim 0.9, iar  dupa ultimele standarde, 0.95 pentru variantele 80 Plus Platinum si 80 Plus Titanium.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa este componenta PC ce alimenteaza intregul sistem, iar eficienta este o specificatie a acesteia ce nu trebuie trecuta cu vederea. Eficienta unei surse se defineste ca raportul dintre puterea la iesire si puterea la intrare, diferenta dintre acestea pierzandu-se prin caldura disipata.

 

De exemplu o sursa de 600 W cu 60% eficienta, incarcata maxim va folosi de la retea 1000 W si astfel va irosi 400 W in caldura. In schimb, o sursa de 600 W cu o eficienta 80% la incarcare maxima va folosi 750 W la intrare si va avea o pierdere in caldura de doar 250 W.

 

Eficienta energetica este dependenta de puterea sursei oferita la un moment dat, depinzand de gradul de incarcare al acesteia. In aceasta situatie a fost nevoie de o standardizare, Ecova stabilind pragurile de incarcare pentru teste la 20%, 50% respectiv 100%. Dintre acestea, in general, eficienta cea mai mare se regaseste la o incarcare de 50%. Sub aceasta valoare (20%) si peste (100%) eficienta scade. Din cauza acestui efect este recomandata cumpararea unei surse cu putere mai mare fata de cea a sistemului.

 

Dezavantajul notabil al acestei abordari este cel financiar, o sursa foarte puternica avand un pret mai mare. Totusi, avantajele pe termen lung sunt multiple: economie la factura de curent, posibilitatea unor viitoare upgrade-uri, iar pentru gameri, nivelul de detaliu in jocuri poate fi setat la maxim pe o perioada indelungata. In plus, o sursa eficienta inseamna o sursa silentioasa deoarece turatia ventiilatorului este redusa, ea functionand la o temperatura mai joasa, acest ultim fapt ducand la o durata de functionare crescuta. 

 

Desi, in majoritatea cazurilor, nu i se acorda atentia cuvenita, calitatea surselor de alimentare este esentiala pentru functionarea sistemului in conditii optime: consum energetic, stabilitate, scalabilitate, nivel de zgomot. In acest sens la achizitionarea unei surse PC recomandam sa se aiba in vedere puterea maxima - ea facilitand posibilitatea upgrade-urilor, nivelul de zgomot – el definind confortul in timpul utilizarii si nu in ultimul rand eficienta, valoarea acesteia regasindu-se in factura de electricitate.